leaves.png

Zgodba

Časovnica nastanka šole

2004   Ko je videl žalosten položaj številnih otrok v svoji domovini se je Gangshar Rinpoche odločil, da ustanovi šolo za sirote. Projekt ustanovitve šole se je začel poleti 2004. Prvi korak je bil pridobitev dovoljenja lokalnih oblasti. Narejena je bila spletna stran, začelo se je zbiranje sredstev na Kitajskem.

2005   Sledijo bolj konkretni pogovori z lokalno skupnostjo in vlado. Določena je lokacija šole. Številni voditelji lokalne vlade, novinarji in člani skupnosti so se udeležili slovesnosti ob začetku gradnje na zemljišču ter tako izkazali svojo podporo šoli.

V štirih vaseh Dege County smo popisali 32 sirot, ki so se želeli preseliti v našo šolo. Ekipa iz osrednje kitajske televizije (CCTV) je prišla posneti film o življenjskih razmerah teh sirot in o projektu ustanovitve šole.

Septembra se je začela gradnja zidu okoli zemljišča za šolo. Pozimi gradnja zaradi nizkih temperatur ni mogoča.

2006   Zbiranje sredstev se je nadaljevalo v zimskem obdobju. Prva faza šole je bila zgrajena in odprta 29. septembra 2006. 42 otrok je dobilo nov dom in priložnost za boljše življenje.

Novembera 2006 v Pekingu poteka drugi dobrodelni dogodek. V Sloveniji se je akciji Moja šola pridružilo že več kot 50 posameznikov in podjetij.

Od 1. junija do 31. julija 2006 je bila na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju na ogled razstava panoramskih fotografij Matjaža Krivica z naslovom “Svetišča zemlje”. Ob razstavi je potekala tudi akcija zbiranja prispevkov za Šečen šolo pod sloganom “Podari opeko za sirote s Tibeta”. Obiskovalci so v zahvalo za prostovoljni prispevek dobijo simbolično papirnato opeko, v kateri se je skrivala zgodba enega od šečenskih otrok in lepa misel.

Akciji Moja šola sta se priključili tudi dve slovenski šoli: Aškerčeva gimnazija v Ljubljani, kjer so dijaki izdelali ročne izdelke, keramiko, majice in koledar. Izdelke so prodajali na dobrodelni razstavi in osnovna šole Žir kjer so v začetku maja priredili dobrodelno razstavo.

2007   Šola je dobila vodnjak s čisto pitno vodo. Začela se je gradnja poslopja za namestitev osebja šole. Poleti smo toplotno izolirali spalnice otrok.

Septembera 2007 se je povečalo število sirot, ki živijo v šoli na 50.

Pozimi 2007 smo posneli kratek film o Šečen šoli.

2008   Maja 2008 smo v okviru akcije Moja šola zbirali dodatna sredstva v Sloveniji, saj se je po demonstracijah na Tibetu šola znasla v hudi finančni stiski. Poleg tega je bil otrok Yeshe Chutsong kritično bolan in je potreboval intenzivno zdravljenje (imel je možganski tumor in bil uspešno operiran v Pekingu).

od 2008 naprej poteka redno zbiranje pomoči za delovanje šole. Šola se uspešno razvija, število otrok se povečuje.

yak.png