leaves.png

Sedmo leto delovanja Šečen šole!

IMG_6895.JPGŠečen dobrodelna šola za sirote je nevladna sirotišnica in šola za otroke, ki bi sicer živeli v revščini brez možnosti za razvoj njihovih talentov in sposobnosti. Šola se nahaja v goratem podeželju vzhodnega Tibeta. Sirotam nudi kvalitetno izobrazbo in skrben dom. Ustanovitelj in ravnatelj šole je Gangšar Rinpoče, mlad budistični mojster iz Šečen samostana. Šola deluje od leta 2006.

»Izobrazba je odločilna za razvoj človeške družbe. Najpomembnejše je urjenje etičnega načina razmišljanja - kako biti resnično prijazen, kako z dobrim srcem pomagati sebi in drugim. S tem moramo začeti pri otrocih. Ne bodo znali le koristiti sebi in družbi, temveč bodo ravno oni učitelji v prihodnosti. Glede priložnosti za izobrazbo so sirote še posebej nemočne. Nimajo staršev, nikogar na kogar bi se lahko oprli.«
-- Gangšar Rinpoče

Oglejte si film o šoli >>

Utrinki iz življenja v šoli

105 otrok zivi in studira v Shechen soli!

22.07.2013
Shechen Charity Orphan School is currently providing for 105 students.
 • 97 students are in the Shechen school
 • 4 students already study at Northwest University
 • 4 boys already study in Shechen Shedra from last year
We are happy to see that students are studying very hard. We are especially proud on 2 girls who will be admitted to Kanding Medical School next month! 4 girls will be admitted to Kanding Tibetan College in Sichuan Province! Bravo!!!

School staff:
 • 12 teachers 
 • 2 life care mothers
 • 1 door keeper
 • 2 cooks
 • 1 school doctor
 • 1 driver
 • 1 tangka teacher
The School consists of:
 • 10 bedrooms for students
 • 7 classrooms
 • 1 clinic
 • 1 library
 • 1 office
 • 1 dinner hall
When it's warm kids eat outside. During evening break some kids are playing and some are reading.

Prej in sedaj - primerjava novosti v Šečen šoli

10.02.2012

Tsolha nam je poslala stare in nove slike iz Šečen šole, iz katerih se vidi, kako je šola napredovala.

Zamenjana so stara železna vrata, ki jih je bilo težko odpreti in zapreti, ter so bila ob močnem vetru že prav nevarna. Stara jedilnica je bila temna in premajhna za vse otroke in kuharje, tako da so otroci, kadar ni deževalo in snežilo jedli zunaj. V novi jedilnici imajo veliko prostora kjer lahko kuhajo in jejo zdravo in ukusno hrano.

image1.jpg image2.jpg image3.jpg image4.jpg image5.jpg image6.jpg

image7.jpg image8.jpg image9.jpg

image10.jpg

V starih in enostavnih spalnicah sta se po dva otroka stiskala v eni postelji. Prav tako niso imeli kam pospraviti svojih stvari. Nova spalnica je čista in udobna, otroci pa imajo končno dovolj prostora. Na območju šole ni rastlin in drves, zato so sami posadili drvesa, ki kot pravi Tsolha predstavljajo njihove sanje o bolj lepi in zeleni prihodnosti.

Otroci so srečni zaradi boljših življenskih pogojih ter imajo še več energije in volje za učenje.

image11.jpg image12.jpg image13.jpg

image14.jpg image15.jpg image16.jpg

image17.jpg image18.jpg image19.jpg image20.jpg

image21.jpg image22.jpg image23.jpg

image24.jpg image25.jpg

Poročilo iz Šečen šole

10.02.2012

Tsolha (Rinpochejeva sestra) je poslala slike in sporočilo, v katerem se ona in Rinpoche toplo zahvaljujeta vsem sponzorjem za pomoč.

"Zelo sem hvaležen vsem sponzorjem, ki že od samega začetka pomagajo šoli. Edini način, da vam poplačam vašo dobroto je da nadaljujem s težkim delom in da dam vse od sebe da izboljšamo življenske pogoje otrok ter da nekega dne pridete sem in vidite spremenjeno in svetleče življenje mnogih mladih Tibetancov." Gangshar Rinpoche

"Od srca se zahvaljujemo in želimo vse najboljše vsem dobrim in ljubečim ljudem, ki so nam pomagali in nam pomagajo v težkih časih. Zaradi vas trdno verjamemo v svetlo prihodnost. Molimo za vse, ki nam pomagate in skrbite za nas. Naj bo vaše življenje brez zatemnitev in naj vam sreča vedno pripada. Vsak naš dan in naša rast sta pomešana z vašo skrbjo in ljubeznijo." Tsolha

Otroci so manj bolani kot prejšnje leto, čeprav je zima zelo mrzla. Otroci so se preselili v novozgrajene spalnice. Zgrajena je tudi nova jedilnica.

image17.jpg image8.jpg

Učitelji so zelo dobro poučevali zadnji 2 leti, tako da je večina otrok dosegla dober uspeh. Izdali so knjigo esejev vseh otrok iz Šečen šole, za katero so dobili veliko pohval. Knjiga otroških esejev je bila izdana v 2000 izvodov in razprodana v nekaj dneh v budistični univerzi Sertar. Bralci in kenpoti iz Sertarja so pohvalili eseje in so povedali, da njihove veščine pisanja presegajo vsa pričakovanja.

image59.jpg image60.jpg

Učitelji dva po dva živijo v eni sobi v zelo enostavnih življenskih pogojih.

image54.jpg

Otroci pomagajo čistiti sneg na dvorišču, iz kamionov prinašajo les za kurjavo ter obleke od sponzorjev, starejši otroci pomagajo mlajšim otrokom pri pranju las. Ko imajo odmor, se otroci igrajo na dvorišču, veliko se jih uči pred razredom.

image50.jpg image51.jpg image52.jpg

image55.jpg image49.jpg image23.jpg

Starejši otroci se učijo umetnosti kaligrafije. Ker se je nivo znanja otrok povečal so dodali še šesti razred. Pouk v šestem razredu se zaradi pomanjkanja prostora odvija v šotoru, tudi pozimi.

image38.jpg image34.jpg image43.jpg

Zaradi političnih problemov na Kitajskem je bilo veliko šol, kjer Tibetanski študenti lahko študirajo tibetanščino in ostale predmete v svojem jeziku zaprtih, oziroma so občutno skrčili obseg predmetov. Najtežje je nomadskim študentom z odročnih krajev. V Šečen šoli se zelo močno trudijo, da šolo obdržijo in otrokom nudijo kvalitetno izobrazbo.

Novice od Tso Lhe

08.10.2011

Spalnice in jedilnica so v gradnji. Če bo vse šlo po planih, se bodo otroci preselili v nove sobe konec novembra.

Zaradi zelo mrzle in dolge zime, sta 2 otroka dobila turbekulozo in sta na zdravljenju v bolnici v Chengduju.

Yeshi je v Chengduju na zdravljenju, potem ko je imel drugo operacijo glave v Pekingu. Še vedno ni dobro in zgleda, da se ne bo nikoli popolnoma opomogel.

Člani društva ljubiteljev tibetanskih psov na obisku v Šečen šoli.

10.06.2011

Avtor fotografij je Primož Peer.

dorje_drolma.png