leaves.png

Poslanstvo

»Namen šole je vsakemu otroku zagotoviti dobro življenje. Odgovorni smo za vsakega izmed njih. Ne moremo jim dati le izobrazbe in jih poslati iz šole v svet - poskrbeti moramo za njihovo prihodnost. Nekatere otroke bomo lahko poslali študirati naprej na višje šole, ostale pa moramo naučiti veščin, kot so šivanje oblačil, frizerstvo, risanje, električarstvo, popravljanje strojev, ter jim najti službo, da bodo lahko skrbeli sami zase.«

-- Gangšar Rinpoče

Podeželske skupnosti v Tibetu se danes soočajo s številnimi izzivi; predvsem pa s tem, kako v stiku z materialnim napredkom in globalizacijo ne izgubiti dobrih plati tradicionalnega življenja, svoje kulture in vrednot. Ljudje imajo v glavnem le dve možnosti: ostati ujetniki nerazgledanosti in nepismenosti ali pa izkoristiti izobrazbo kot sredstvo za pobeg iz svojega okolja. Če se morajo ljudje odločati med svojo tradicijo na eni strani in sodobnim življenjem na drugi, ni svetle prihodnosti za dragoceno tibetansko kulturo.

S to šolo želimo otrokom in skupnosti pokazati, kako ceniti edinstvene lastnosti njihovega okolja in kulture ter jih s praktičnimi veščinami opremiti za to, da bodo lahko zase in za druge v lastni domovini ustvarili dobro življenje.

Po ocenah lokalne vlade je v Karze prefekturi še vsaj 1000 sirot, za katere bi bilo potrebno poskrbeti. Na zemljišču Šečen šole je prostora za vsaj še 200 otrok. Vizija Gangshar Rinpočeja je, da bi najprej poskrbeli za kvalitetno življenje sedanjih otrok, nato šolo razširili in potem po istem modelu šole zgraditi še na drugih lokacijah.

yak.png