leaves.png

Pomen izobrazbe

Gangshar Rinpoče, budistični mojster iz Shechen samostana, je preživel večino svojih mladih let v študiranju in prakticiranju tibetanskega budizma. Potem ko je videl težave s katerimi se srečajo njegovi ljudje, še posebej žalosten položaj številnih sirot, je opustil udobno samostansko življenje reinkarniranega lame (a še vedno je menih) in je ustanovil šolo za njih. Rinpoče pojasnjuje:

"Ljudje, ki živijo na tem področju imajo dobro srce in so budisti. Ampak večina jih je neizobraženih in to je velik problem; ne znajo razmišljati. Zato storijo mnoga nevešča dejanja, s čimer prinesejo težave sebi in družbi."

"Brez izobrazbe in brez znanja praktičnih spretnosti ne morejo skrbeti sami zase in so odvisni od drugih. Ne samo v tem življenju; ta odvisnost se prenaša iz generacije v generacijo."

"Z izobrazbo in uporabnimi spretnostmi lahko ljudje uresničijo kar želijo, drugače nimajo izbire v življenju. Če se želijo ukvarjati s posli, bodo to znali dobro delati, če želijo postati menihi ali nune bodo imeli temelj, da postanejo dobri menihi ali nune, če želijo nadaljevati študij bodo imeli potrebno znanje, če želijo delati za vlado lahko to službo dobro opravljajo."

"Ljudje, ki so izobraženi in ki vejo kaj je prav in kaj je narobe, bodo spoštovali pravila in bodo koristni za družbo. Ljudje, ki so revni in nimajo izobrazbe nimajo izbire, ne razlikujejo med tem, kaj je prav in kaj je narobe. Ne vedo, kako skrbeti za sebe ali za svoje družine; lahko postanejo tatovi, kriminalci, problem za družbo." 

"Vse to velja tudi za normalne otroke na tem območju. Za sirote je situacija še težja. Nimajo nikogar, ki bi ustrezno skrbel za njih; so brez doma, brez osnovnih znanj za preživljanje in brez priložnosti. Zato je bolj smiselno in nujno zgraditi šolo za sirote. Z njeno pomočjo imajo lahko sirote življenje in dobro oskrbo, lahko prejmejo ustrezno izobrazbo in postanejo dobri ljudje, ki bodo znali skrbeti zase in za druge. Njihovo znanje in vrednote se bodo prenesli na njihove otroke. Na ta način bo šola postopoma koristila celotni družbi. "

Preko osnovnega izobraževanja

Učenje branja in pisanja je le podlaga za pridobitev bolj naprednega in uporabnega znanja. Hkrati pisana beseda ni edina pot za pridobivanje znanja in izkušenj, za razvoj otrokovih sposobnosti in ustvarjalnosti. Veliko stvari se lahko naučimo s praktičnim delom in izkušnjami ter z osebno interakcijo z učitelji in drugimi učenci.

Priprave na odraslo življenje

Na splošno bodo otroci Šečen šole za sirote sledili trem izobraževalnimi potem: nekateri bodo nadaljevali izobraževanje v srednjih šolah in univerzah, nekateri se bodo pridružili samostanom. Toda za večino - zaradi svoje starosti, interesov in sposobnosti - ne bo aktualna nobena od teh dveh možnost. Ti otroci morajo dobiti zadostno in ustrezno poklicno izobrazbo, da bodo lahko začeli svoje odraslo življenje in poskrbeli zase. Kot sirote nimajo družine, ki bi jim lahko pomagaja in jih podpirala v teh prizadevanjih. Šola s svojo skupnost, bo morala izpolniti to potrebo.

Zato se izvaja močno poklicno usposabljanje, otroke se poučuje o spretnostih, ki so pomembne za lokalno skupnost in koristne za življenje v njihovi domovini, vključno s toplogrednim kmetijstvom, vzgojo medicinskih rastlin, skrbjo za živali, varstvom okolja, krojaštvos, delo v turizmu, itn.

Izobrazba ne kot sredstvo za pobeg

Program izobraževanja bo študentom omogočil, da cenijo njihovo svojo, da se naučijo, kako uporabiti svoje vire učinkovito in trajnostno, da bi ustvarili dobro življenje zase in za druge. Izobrazba je namreč pogosto sredstvo za pobeg nadarjenih mladih ljudi iz svojega prvobitnega okolja.

yak.png